Muziek

Floor Bakker (1992), celliste, is een voorbeeld van een moderne, jonge vrouw, die haar hele leven in het teken zet van de levenskunst. Niet alleen is zij een begenadigd student en performer op haar instrument, daarnaast besteedt zij haar schaarse vrije tijd aan de beoefening van de vreedzame krijgskunst Aikido en aan het bestuderen van de Dharma, de Boeddhistische leer.

Binnen de stichting Levenskunst Nederland heeft Floor nog andere taken, zo is zij lid van het dagelijks bestuur van de stichting en is zij een van de adviseurs/coaches waar je terecht kunt met vragen over hoe je het begrip levenskunst kunt inpassen in je leven en in het bijzonder hoe het bespelen van een instrument (elk instrument) je kan helpen om met de ups een downs van je leven om te gaan.

Beste (muziek)vrienden, familie en andere mogelijk geïnteresseerden,

Afgelopen vier jaar ben ik met veel plezier cello-aanvoerder geweest bij het CREA Orkest. Nu mag ik mijn CREA-periode, waarin ik ontzettend veel geleerd en zeker niet minder genoten heb, afronden met een soloconcert met het orkest. De keuze is gevallen op Schelomo: Rhapsodie Hébraïque voor Violoncello en Orkest, geschreven in 1915/1916 door Ernest Bloch, waarin de cellosolo de woorden van de Bijbelse koning Salomo uitdrukt en het orkest de wereld om hem heen en zijn ervaringen in het leven representeert. Het werk is het laatste stuk uit Blochs ‘Joodse cyclus’ en hij beschreef dit werk als de psychoanalyse van zijn eigen creatieve proces, een zoektocht naar zijn identiteit. In het stuk ‘spreekt’ koning Salomo eerst sereen, probeert zich dan  staande te houden in het tumult van het orkest, wordt erin meegesleurd, rukt zich los en geeft goede raad, maar vervalt tot slot tot stilte. Hij is uitgesproken…

Het CREA Orkest is het studentenorkest van Stichting CREA, de culturele organisatie van de Universiteit en Hogeschool van Amsterdam. Musiceren op hoog niveau combineren we met toegankelijkheid. Bij ‘het Crea’ zitten conservatoriumstudenten en amateurs naast elkaar. De aantrekkingskracht van het CREA Orkest heeft er voor mij altijd in gezeten dat het orkest ieder programma weer te lijf gaat met een ongekend speelplezier en passie voor klassieke muziek. De dirigent is Bas Pollard, die het orkest met zijn enorme muzikaliteit, geheel eigen vocabulaire en wilde haren altijd weer naar een serie bruisende concerten weet te leiden.

Het volledige programma is als volgt:
P. Tchaikovsky, delen uit de Noterkraker Suite
E. Bloch, Schelomo – soliste: Floor Bakker (cello)
– pauze –
N. Rota, La Strada

La Strada is de muziek die Nino Rota schreef voor de gelijknamige film van Fellini, waarin een Itailaans meisje door haar familie verkocht wordt aan de circusartiest Zampanó. De muziek toont de grote contrasten van het leven van het meisje, dat loopt van eenzame vioolsolo’s tot volksmuziek met tuba en klarinet en zelfs opzwepende jazzy ritmes, die geleid worden door de drumkit bij het slagwerk.

De concerten vinden plaats op:
– Woensdag 20 juni, aanvang 20:15 uur in de Marekerk, Lange Mare 48, Leiden
– Donderdag 21 juni, aanvang 20:15 in de Dominicuskerk, Spuistraat 12, Amsterdam
– Zaterdag 23 juni, aanvang 20:15 in de Duif, Prinsengracht 756, Amsterdam

Kaarten zijn te verkrijgen via www.creaorkest.org en te koop aan de deur.

Je bent van harte uitgenodigd om bij een van de concerten te komen luisteren!

Hartelijke groet,

Floor Bakker
06-23792495

floorcello
Je kunt ook bij haar terecht voor lessen in het bespelen van de cello, aan huis of in haar eigen studio, jong en oud, iedereen kan bij haar terecht om haar/zijn spel te verbeteren.
Voor meer informatie: fsbakker17@gmail.com