Waarom denk ik nou eigenlijk wat ik denk? Enne…. kan ik daar nu wel altijd op vertrouwen? Wie ben ik nu eigenlijk? Waarom voel ik me soms helemaal toppie en waarom plotseling weer helemaal niet?
Allemaal (levens)vragen, die aan bod komen als je je bezig gaat houden met meditatie. Binnen Levenskunst Nederland kun je in dit proces begeleiding krijgen van mensen die heel veel ervaring daarmee hebben en je heel graag daarmee willen helpen. Meditatie stamt uit het Boeddhisme en dat is misschien wel de oudste, levende levenskunst traditie die er is.
Het is zo’n 2500 jaar geleden gestart door een Indiase prins, de historische boeddha Siddartha Gautama. Hij verliet zijn mooie leventje in het paleis om in het gewone leven een antwoord te vinden op de vraag waarom er zoveel lijden en leed op de wereld bestond. Hij gaf alles op en startte een zoektocht, die eindigde toen hij na vele jaren onder de Bodhi boom verlichting vond. Hij had uitgedokterd wat je moest doen en laten om zo met je leven om te gaan, dat je zowel met leuke als met minder leuke dingen goed om kon gaan.
Het belangrijkste middel wat de Boeddha ontdekte en wat nog steeds door de gehele Boeddhistische gemeenschap wordt gebruikt, is zitmeditatie.
De metafoor van de Weg en Levenskunst Basis
Dit is in tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen GEEN methode om: je hoofd leeg te maken, kalm te worden of om op een andere manier aan de realiteit te ontsnappen. Integendeel. Het is een methode van onderzoek en wel zelfonderzoek. Tegenwoordig is het in de westerse wereld gebruikelijk om door een derde persoon, bijvoorbeeld een psycholoog “naar je te laten kijken” als je met iets zit waar je niet uitkomt, het zogenaamde derde persoonsonderzoek. Binnen een contemplatieve/levenskunst traditie als het Boeddhisme hanteert men het “eerste persoonsonderzoek” dat wil zeggen dat je met behulp van een aantal methoden jezelf of beter gezegd je gedachtewereld (de bewegingen van je geest) gaat bestuderen om op die manier meer zicht te krijgen op de levensvragen waarmee je te maken zou kunnen krijgen en waarvan we er boven een aantal hebben genoemd.